НАСА ще плати удивително ниска цена - един долар - за събиране на ресурси от лунната повърхност.

Базираната в Колорадо компания Lunar Outpost спечели търга и договор с НАСА за изпълнение на мисията по нискобюджетната програма на Космическата агенция за събиране на лунни ресурси, обявена по-рано тази година, съобщиха световните агенции.

НАСА ще плати на компанията символичната цена за колекции от лунен реголит или лунна почва между 50 грама и 500 грама. Агенцията изрично посочи, че плаща на компании, само за събиране на материал и информация къде НАСА може да го намери на повърхността на Луната - а не за разработване на космически кораби и за пренос на реголита на Земята, отбелязва в своята публикация cnbc.com.

Lunar Outpost е една от трите компании, които НАСА избра в четвъртък за мисията. Другите двама победители са базираната в Калифорния Masten Space Systems, която предложи мисия за $15 000 през 2023 г., и базираната в Токио ispace, която предложи две мисии от по $5000 през 2022 и 2023 г.

"Компаниите ще събират пробите и след това ще ни предоставят визуални доказателства и други събрани данни, а след това ние ще съберем тези проби", заяви изпълняващият длъжността администратор на НАСА Майк Голд на пресконференция. "Целта (на тези мисии за събиране на материал от Луната) е двойна: важна е политиката ни, а и това е прецедент, както по отношение на използването на космическите ресурси, така и за разширяването на публичното и частното партньорство извън орбитата на Земята до Луната."

НАСА поиска оферти в диапазона от $15 000 до $25 000, с максимален лимит от $250 000. Наградите за трите компании ще бъдат изплатени на три етапа: 10% от средствата в края на мисията, 10%, когато компанията пусне своите космически кораби за събиране, и 80%, когато НАСА потвърди, че компанията е събрала материала.

"Ще напише ли НАСА чек за 10 цента (до Лунния аванпост)? Отговорът е "да", каза директорът на НАСА за търговски космически полети Фил Макалистър.

Макалистър обясни, че Lunar Outpost е успяла да наддаде за 1 долар, тъй като компанията и без това е планирала да събира лунен материал, така че отделянето на реголит за НАСА "всъщност е дребно усилие".

"Планът е мисията да се състои през 2023 г., но ние работим с няколко различни специализирани компании, което може да доведе до по-ранна дата на нейното стартиране", заяви изпълнителният директор на Lunar Outpost Джъстин Сайръс пред Би Би Си (BBC).

Lunar Outpost е фирма за роботика, която, както стана ясно, ще получи 1 долар за събиране на материал от лунния Южен полюс.

Но заплащането не е мотивация за тези компании. Очаква се да има много научни ползи за мисията, като например разрешение за фирмите да се занимават с извличане на ресурси от лунната повърхност, отбеляза Би Би Си.