Листваната в Лондон и Москва, регистрирана в Кипър, златодобивна компания "Полиметал" (Polymetal) съобщи на интернет страницата си в четвъртък, 29 септември, че Рикардо Орсел и Джакомо Байзини се оттеглят от Борда на директорите незабавно. 

"Много съм благодарен на Джакомо и Рикардо за техния ценен принос към развитието на компанията и корпоративното управление. Планираме да започнем да търсим нови кандидати, които да заменят напускащите директори възможно най-скоро", каза Виталий Несис, главен изпълнителен директор на Polymetal, цитиран в лаконичното съобщение. 

Рикардо Орсел и Джакомо Байзини са едни от последните западни ръководители, управляващи руски бизнес. Орсел, който беше назначен на поста през март след напускането на други чуждестранни директори, е подал оставка, написа "Файненшъл таймс", цитиран от БНР. Джакомо Байзини пък е в борда на миннодобивната компания от 2018 г.

В борда на Polymetal остават петима директори, четирима от които бяха назначени през март 2022 г.

"Файненшъл таймс" напомня, че компанията "Полиметал" не е поставена под директни западни санкции, но руските производители на метали като цяло срещат трудности при продажбата на злато в Лондон и на други пазари на Запад.

Миналата седмица златодобивната компания обяви, че отменя изплащането на дивиденти.

Нетният дълг на групировката нарасна до 2,8 млрд. долара през първата половина на 2022 г. спрямо 2 млрд. долара в края на март.

Според Forbes приходите на компанията за 2021 г. са 2,9 милиарда долара, активите - 4,4 милиарда долара; печалбата - 1,1 милиарда долара.

Основател на Polymetal през 1998 г. е Александър Несис. Компанията оперира в сегментите: Магадан, Урал, Хабаровск и Казахстан.