Фармaцевтичният гигант Мерк (Merck) е отчел голяма загуба през четвъртото тримесечие заради по-високите разходи за изследователска дейност и производство, предаде Асошиейтед прес.

Компaнията обяви също, че дългогодишният й главен изпълнителен директор Кенет Фрейзър ще се оттегли на 1 юли.

Фрейзър, който беше главен изпълнителен директор на Мерк през последното десeтилетие, ще бъде заменен от главния финансов директор Роб Дейвис. Фрейзър ще стане изпълнителен председател на съвета на директорите през преходния период.

Афроамериканецът Фрейзър, който се присъедини към Мерк през 1993 година и се изкачи в йерархията, е един от малцината представители на малцинствата, които управляват компания от индекса Стандард енд Пуърс 500 (S&P). Той влезе в конфликт с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп заради отказа му да осъди белите супермасисти, които демонстрираха в Шарлотсвил, щата Вирджиния, през август 2017 година.

Фрейзър напусна консултантския съвет към президента по промишлеността и неколкократно беше атакуван от Тръмп в Туитър.

Последваха го и други високопоставени мениджъри и съветът беше разпуснат.

Мерк, един от водещите производители на ваксини, обяви неотдавна, че се отказва от разработването на две свои ваксини срещу Ковид-19, но продължава да работи върху два варианта за лечение на новия коронавирус.

Кенет Фрейзър - главен изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Мерк (Merck), по време на конференция през 2018 г.

Снимка: Getty Images

Компанията от Кенилуърт, щата Ню Джърси, е загубила 2,09 милиарда долара или 0,83 долара на акция. Коригираната печалба е 3,4 милиарда долара или 1,32 долара на акция, което е по-малко от прогнозата на Уолстрийт за 1,38 долара на акция, според проучване на ФактСет (FactSet).

Мерк бе регистрирал чиста печалба от от 2,36 милиарда долара или 0,92 долара на акция година по-рано.