Във всяка регистрирана по ДДС фирма до две седмици трябва да бъдат сменени софтуерът за управление на продажбите и касовите апарат. Това е казала изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова на среща с председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев, съобщиха от пресслужбата на агенцията.

Промяната е наложителна заради фискалните загуби от над 300 млн. лв. и укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно, които са възможни заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите, е посочила Димитрова. 

За седмица броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби, се е удвоил, като до момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код, който ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон. 

Срокът е много кратък и трудно изпълним, е казал по време на срещата Радев и е допълнил, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.