В съвременния динамичен и дигитален свят всеки бизнес има нужда от сигурен и бърз софтуер, който да обезпечи неговата дейност. В много случаи инвестицията в такъв софтуер е скъпа и сложна и това се явява проблем за по-малките фирми и предприятия, които не могат да си позволят постоянна IT поддръжка и обезпеченост.

За щастие пазарът в Европейския съюз се води по определени правила и норми по този въпрос. Това става възможно след серия от решения на Европейския съд като през 2012 година са приети мерки, приети като повратен момент, срещу софтуерния монополизъм с цел установяването на равноправен и свободен пазар при използването на различни видове софтуер и софтуерни услуги.

Именно това решение легализира препродажбата на софтуер дори това да противоречи на условията на производителя, като производителят няма право да възпрепятства препродажбата по какъвто и да било начин. В резултат на това възникват възможностите за закупуване на качествен софтуер на значително по-ниска цена.

Това значително подобрява възможността на всеки бизнес да има достъп до качествен софтуер, но въпреки това цената остава сравнително висока. Тук ще Ви представим три бюджетни решения, с които да обезпечите бизнеса си с подходящ софтуер.

Онлайн базиран софтуер (SaaS)

Ковид пандемията и последвалите рестриктивни мерки много бързо преобърнаха живота ни и наложиха адаптация към преместването на работния процес от офиса в домашни условия. Това затрудни голяма част от работещите, тъй като програмите, с които всеки от нас разполага на персоналния си компютър, както и възможностите на операционната ни система, могат съществено да се различават от тези, от които имаме нужда за изпълнението на служебните си задължения.

Решението на този проблем може да дойде от онлайн базираните софтуери или казано на кратко SaaS (Software as a Service). Но какво всъщност е SaaS? Това е модел на работа, при който потребителят има възможност да използва даден софтуер или услуга независимо къде се намира, стига да има на разположение компютър с интернет връзка. Това позволява на всеки, използващ този модел на работа, да има навсякъде достъп до едни и същи ресурси, данни и функционалности. Именно поради тази причина SaaS се превърна в общ модел за осигуряване на много бизнес приложения, офис софтуер, софтуер за съобщения, софтуер за обработка на заплата, софтуер за управление, фактуриране, управление на човешките ресурси и др. Този работен модел дава възможност на бизнеса за един много по-гъвкав и успешен работен процес.

Въпреки това той не е подходящ за малкия и стартиращ бизнес, защото почти всички онлайн базирани софтуери имат сравнително големи месечни или годишни абонаменти, а безплатните им пакети осигуряват базовите функционалности на софтуера, които в повечето случаи не са достатъчни за дейността на фирмата. Наличието на такъв ежемесечен разход, в някои случаи към няколко подобни софтуера, могат значително да утежнят бюджета на всеки малък бизнес и да стопират неговото развитие. SaaS по своето същество е бюджетно решение основно в краткосрочен план, но нерядко годишния абонамент излиза по-скъпо от постоянен лиценз като това може да се забележи само след 2-3 години. Друга причина поради, която онлайн базирания софтуер не е най-удачния избор е това, че много потребители често не използват най-новите функции или ъпгрейди на софтуера и съответно плащат за неупотребявани услуги. Точно поради гореспоменатите причини е по-добре да се инвестира в закупуването на постоянен лиценз, който да се използва дълго време.

Софтуер "втора ръка"

Софтуер "втора ръка"? Може да Ви звучи странно, но подобен тип услуга съществува от близо 20 години насам, макар и много хора да не са чували за нея. Но какво точно представлява тя?

Това са закупени лицензи, които вече не са необходими на собственика си. В повечето случаи те са собственост на по-големи фирми, които желаят да преминат на по-новата версия на софтуера и продават старите си лицензи. Тази опция е страхотна възможност за държавни институции, училища, болници и т.н., които се нуждаят от специфична (по-стара) версия на даден софтуер и са готови да платят за него. Този метод им спестява много пари и излишна инфраструктурна реформа, която би се наложила при подновяването или цялостна смяна на софтуера.

Такъв тип услуга дава възможност на потребителите да закупят лицензиран софтуер на по-достъпни цени, както и да не се притесняват за неговата законност при евентуална проверка.

Продуктите на Microsoft

Когато говорим за успешното развитие на бизнес и изграждането му като такъв във времето, то няма как да говорим за компромис в качеството на използвания софтуер. Именно той в много случаи играе ролята на "гръбнак" на фирмата, благодарение на който тя функционира. Но качественият софтуер струва скъпо и е трудно малкият бизнес да отдели такъв капитал, за да инвестира в него. Точно тук идват продуктите на Microsoft, които могат да решат този проблем на сравнително ниска цена и сега ще споделим три от тях.

• • Windows 10

Windows 10 е най-новата операционна система на Microsoft. Той е наследник на Windows 8.1 , издаден близо две години по-рано, и превъзхожда предшественика си във всеки аспект - безопасност, стабилност и бързина. Софтуерът е разработен в три версии: Home, който е подходящ за индивидуални потребители и лично ползване, Pro - подходящ за предприемачи и малки фирми, и Enterprise, подходящ за всеки бизнес.

Windows 10 обединява семействата ОС на Windows Phone, Windows PC, Windows Embedded и Xbox One, както и новите продуктови категории като Surface Hub и HoloLens около общо вътрешно ядро. Също така старият Internet Explorer е заменен с подобрения Microsoft Edge.

Потребителският интерфейс на Windows 10 е еволюция на Windows 8 с акцент върху различни поведения, подходящи за различните видове устройства и наличните методи на въвеждане. За подобряване на работата с клавиатура и мишка за потребителите Windows 10 добавя подобрено стартово меню и виртуална десктоп система.

За разлика от предишните версии на Windows, Microsoft третира операционната система Windows 10 като услуга, която ще получава некритични актуализации по време на своя живот, в комбинация с периодична дългосрочна поддръжка за подпомагане на корпоративни потребители, което прави Windows 10 като перфектната инвестиция за Вашия бизнес.

• • Microsoft Office 2019

Microsoft Office 2019 е името, което Microsoft използва за самостоятелната версия на популярния си пакет от приложения, който влезе в експлоатация точно преди година. Едно от най-големите му предимства пред всички останали офис пакети, е фактът, че не се изисква годишен абонамент, което означава, че притежавате копието завинаги след еднократното му закупуване.

Използвайки тази опция (известна също като "вечна" или "локална" версия на Office), можете да инсталирате приложенията на един компютър и ще получите актуализации на защитата. Недостатъкът идва от това, че няма да можете да активирате актуализации, с които да преминете на по-нова версия. Това означава, че можете да продължите да използвате приложенията, които сте закупили за жизнения му цикъл (обикновено пет години) и след това (без актуализации), но ако искате да използвате новите функции и подобрения, ще трябва да закупите нов лиценз отново.

Office 2019 се предлага с приложения като Word, Excel, PowerPoint и Outlook с повече подобрения от по-старата версия. Въпреки това пакетът има и някои характеристики, които може и да Ви се сторят значителни, особено ако ги използвате редовно във Вашата дейност. В тази версия няма да намерите функции в облака и AI, но за сметка на това ще притежавате 1TB облачно хранилище на OneDrive, премия за Outlook.com и безплатни месечни кредити за обаждания до стационарни телефони чрез Skype, което превръща Office 2019 в перфектната инвестиция за Вашия home-офис.

• • Microsoft 365

Стартирала през 2011 г., Microsoft Office 365 е базирана на облак версия на абонаментен модел на популярния пакет за производителност на Microsoft - Microsoft Office. Office 365 съдържа същите основни приложения като традиционните версии на Office, включително Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote и в зависимост от закупения план може да включва и други приложения и услуги като Publisher, Planner, OneDrive, Exchange, SharePoint, Екипи за достъп, Skype, Yammer и Microsoft.

При лицензирането на Office 365 има няколко различни пакета, включително версии за лична употреба, домакинства с много потребители, студенти, фирми, организации с нестопанска цел и образователни институции. Съществуват и онлайн и мобилни версии на Office, известни като Office Online, чрез които потребителите могат да получат безплатно достъп до версии на Office с ограничени функции.

С Office 365 всички приложения и услуги са свързани както помежду си, така и с по-широката мрежа като улесняват работата в екип, спестяват време на служителите и им позволяват да работят по-добре заедно чрез инструменти като екипен чат, онлайн срещи, съавторство и споделяне на файлове и групови имейли. Включването на облачно съхранение и мобилни приложения в пакета Office 365 също така позволява на фирмите да работят навсякъде и по всяко време, със сигурен достъп до съдържание, разговори, задачи и графици от всяко устройство.

Тъй като сигурността на данните е гореща тема за организации от всички отрасли, много бизнеси избират Office 365 поради неговите слоести мерки за сигурност, проактивен мониторинг на данни, защита на поверителността и споразумение за ниво на услуга от 99,9%.

Персонализирани икономични решения за Вашия бизнес

Търсенето на качествен, но евтин софтуер може да е предизвикателство за всеки бизнес. Именно заради това е добре да се доверите на професионалисти в областта, които да Ви предложат най-подходящия софтуер за Вашия бизнес. Фирма forscope.bg може да направим това! Основната ѝ дейност е фокусирана върху предоставянето на рентабилни софтуерни решения, които дават на клиентите това, от което наистина се нуждаят, въз основа на хардуерното им оборудване, съвместимост и изисквания за функционалност. Освен предоставянето на продукти и услуги, основен елемент в работата на компанията са грижата за клиента преди и след покупка, индивидуалния подход, безплатните консултации, както и комплексите решения за частни и държавни поръчки.

Както е казал народа "евтиното излиза скъпо" и това в много случаи е вярно, тогава когато човек не се доверява на професионалисти в дадената сфера. В случая обаче с рентабилните софтуерни решения това не е така! Както споменахме в по-горните редове, ще можете да се доверите на специалистите от forscope.bg и тогава евтиното няма да е само евтино, но и качествено!

*Спонсорирана статия