Надзорният съвет на "Булгартрансгаз" е преценил, че няма основание да се поискат оставките на ръководството на газопреносния оператор. Така на практиката от компанията са отказали да изпълнят настояването на служебния енергиен министър Андрей Живков за оставки в ръководството на газовото дружество. Това стана ясно от думите на министър Живков по време на парламентарния контрол днес.

"Надзорният съвет на "Булгартрансгаз" е поискал становище от Агенцията за публичните предприятия и контрол, която да даде значение на израза "отстранява" и "ръководство на "Булгартрансгаз". В крайна сметка Надзорният съвет е преценил, че не са налице основания за освобождаване на ръководството, стана ясно от думите на служебния министър Андрей Живков.

Припомняме, че искането на министъра за оставки дойде след информация на КЕВР за това, че "Булгартрансгаз" не са съгласували и изпратили до регулатора информация за проекта си за разширение на газопреносната мрежа у нас. Притесненията са свързани основно с изграждането на транзитния газопровод "Балкански поток".

КЕВР е създал работна група и прави проучване за финансовия ефект от тези проекти и сделките по тях. Досега в Министерството на енергетиката не са получени резултати от проучването и кумулативния ефект от инвестициите, обясни министър Живков.

Така в крайна сметка от 23 юни БЕХ е започнал вътрешна одитна проверка за резултатите от работата на ръководството на "Булгартрансгаз", отбеляза министърът.

Къде е пътната карта "България - Газпром"

Пред депутатите Андрей Живков съобщи още, че не може да открие подписаната между България и руската газова компания "Газпром" Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа.

"Пътната карта не успяхме да я открием, но това, което успяхме да намерим, са документи, в които се цитира пътната карта. Това показва, че тя съществува.

Пуснах писма до БЕХ, до "Булгартрансгаз", дори до Министерски съвет, защото се цитира една работна група, която се е занимавала с Пътната карта, пуснах заповед и да се издирва в деловодството и архива на министерството. Получих отговори, че пътната карта я няма", обясни Живков.

Пътната карта за развитие на газопреносната система между България и руската "Газпром" беше подписана на 3 юни 2017 г. В нея са заложени стъпките по изграждането на газопровода "Балкански поток", който е обвързан с проекта "Турски поток".

Разбира се, ние сме мислили варианта да искаме копие на пътната карта от "Газпром", но не мисля, че това е добре за репутацията на България", каза още Живков.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров обаче настоява картата да бъде изискана, защото не се знае какви задължения включва.

3e-news.net