По информация на генералното консулство на България в Одрин трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през ГКПП Капъкуле вчера и днес (13 и 14 април) е в рамките на нормалното. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

По-рано днес се появи информация за стотици камиони, блокирани на турския граничен пункт. Българските превозвачи недоволстваха, че за да напуснат Турция, трябвало да плащат глоби, за които не знаели кога и защо са били наложени.

Във връзка с въведената на 11 април система за събиране на незаплатени толтакси или наложени глоби на чуждестранни шофьори на моторни превозни средства, може да се очаква, че през следващите няколко дни ще има предпоставки за забавяне обработването на въпросните превозни средства. Това би могло да доведе до образуване на опашки от изчакващи преминаването през българо-турската граница.

Нововъведената система предвижда заплащане на ГКПП на Турция на излизане от страната на неплатените глоби и санкции. Те се заплащат срещу издадени от турската страна квитанции с пълните задължения.

Във връзка със съобщения за завишавани от турската страна суми на неплатени глоби, Генералното консулство на България в Одрин към момента не е получавало оплаквания за такива случаи, но е готово да оказва съдействие на българските граждани и превозвачи и да извърши необходимата проверка по подаден сигнал. Необходимо е да се обърне внимание, че предявената за заплащане сума може да бъде обжалвана, но след като бъде платена.