Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва българите да следят онлайн информацията за полетите на летище "Хийтроу" във връзка с обявената стачка на летището за 5 и 6 август, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

От там съветват българите да следят статуса на полетите и при необходимост да променят датите на вече закупените билети.

МВнР информира, че посолството на България в Лондон е в контакт с представителството на авиопревозвача "България еър". Според информацията от българския превозвач не се очакват отменени полети от и за британската столица.

От пресцентъра уточняват, че ефективна стачка на техническия персонал на летището, освен на 5 и 6 август се очаква и на 23 и 24 август 2019 г.

Лондонското летище "Хийтроу" съобщи по-рано на 3 август, че отменя 172 полета заради стачка, планирана за 5 и 6 август. Летището, което е най-натовареното във Великобритания, превантивно отмени полетите макар все още да се водят преговори с Юнайт (Unite), най-големият британски профсъюз, за предотвратяване на протестните действия.

"Хийтроу" уточни, че като част от плана за действия при непредвидени ситуации работи с авиокомпаниите, за да намали броя на полетите през периода на стачката.

Юнайт предупреди, че близо 88 000 пътници могат да бъдат засегнати, ако в понеделник и вторник бъдат отменени 20 процента от полетите.