Строителството на газопровода "Турски поток" ще приключи в срок, заяви министърът на енергетиката на Русия Александр Новак за телевизия "Россия-1".

Проектът "Турски поток" предвижда изграждането на газопровод, съставен от две трасета с мощност по 15,75 милиарда кубически метра всяко. Първото трасе е предназначено за доставката на руски газ за турските потребители, а второто - за доставка на газ в държавите от Южна и Югоизточна Европа. Пускането на газопровода в експлоатация е планирано за 2019 г.

В петък изпълнителният директор на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко съобщи, че окръжният съд на Амстердам е взел 100% от акциите на компания South Stream Transport B.V., която изгражда морската част от газопровода "Турски поток". Това е направено във връзка с разследването на делото за мошеничество от страна на "Газпром", обвинена, че е предала акциите на компания "Трансгаз Краснодар" един ден преди съдебните изпълнители да замразят активите на "Газпром" в Холандия по искане на "Нафтогаз", пише икономическият портал "Прайм".

По-късно през деня компания South Stream Transport потвърди за запорирането на акциите си в Холандия, но подчерта, че това обстоятелство няма да се отрази на осъществяването на проекта. Съобщено беше също, че "тече подготовка за първите доставки на газ през "Турски поток", планирани за края на 2019 г.

В рамките на спора си с "Газпром" по отношение на договора за доставка и транзит на газ украинската компания "Нафтогаз" се опитва да получи предварително средствата в размер на 2, 56 милиарда долара, които съдът в Стокхолм е определил да й бъдат изплатени. Подобни опити бяха предприети в Швейцария, Великобритания, Холандия и Люксембург.