Норвежката голяма индустриална компания Norsk Hydro ASA заяви във вторник, че "преминава към режим на ръчно управление, докато това е възможно, вследствие на "обширна кибератака". Кибератаката е засегнала няколко бизнес сегмента, според един от най-големите в света производители на алуминий, съобщи БНР.

"Засегнати са информационните системи в повечето бизнес сфери. Norsk Hydro работи за ограничаване и неутрализиране на атаката, но все още не знае пълния обхват на ситуацията", се добавя в изявлението на компанията. Уебсайтът на норвежкото дружество (www.hydro.com) също е сринат.

Най-голямата мултинационална фирма в Норвегия, оперираща в 50 страни по целия свят, е основен играч и във водноелектрическа енергетика.

Акциите на Norsk Hydro се сринаха в началото на днешната европейска търговия с над 3% преди техния спад да се ограничи до понижение с 1,9% към 35,14 норвежки крони.

И без днешната мащабна кибератака акциите на Norsk Hydro се намират в силно низходящо движение от техния връх около 64,85 норвежки крони, достигнат през ноември 2017-а година, като от началото на настоящата година акциите загубиха 8,62% от стойността си, докато общият европейски индекс Stoxx Europe 600 поскъпна по същото време с 13,17%.