Наддаването за последния частен благотворителен обяд с американския предприемач Уорън Бъфет вече достигна 2,3 милиона долара. Събитието, предоставящо възможността за частна среща с него, цели набиране на средства за калифорнийска благотворителна организация, съобщи Асошиейтед прес.

Последният такъв търг беше през 2019 г., а през следващите две години благотворителното събитие беше отменено поради пандемията от коронавирус.

По-рано Бъфет оповести, че възнамерява за последен път да обяви подобен аукцион.

Онлайн търгът, който събира пари в подкрепа на работата на фондация "Глайд" (Glide), помагаща на бездомни хора в Сан Франциско, започна вчера и продължава до петък.

Досега има само двама участници, но най-големите оферти обикновено се отправят към края на срока, в който може да се участва в търга в eBay. Наддаването по време на последното събитие достигна безпрецедентните . Наддаването по време на последното събитие достигна безпрецедентните $4,567,888.

От 2000 година - начална за провеждането на търга, Бъфет е събрал близо 34,5 милиона долара за подпомагане на фондация "Глайд". Тя осигурява храна, здравни грижи, обучение, рехабилитация и жилищна подкрепа на бедните и бездомните хора.

"Глайд" спечели подкрепата на Бъфет, когато първата му съпруга Сузи го представи в благотворителната организация, след като започна да работи там като доброволец, отбелязва "Форчън" (Fortune). Самият Бъфет разкри, че организацията го е спечелила за каузата с начина, по който помага на хората в затруднение да намерят отново надежда в живота. 

Конгломератът на Бъфет, базиран в Омаха, Небраска, Berkshire Hathaway, притежава богат асортимент от повече от 90 компании, включително железопътната компания BNSF, застрахователя Geico, няколко големи фирми за комунални услуги и редица производствени и търговски предприятия. Berkshire също така притежава големи пакет акции в Apple, Bank of America, Chevron, Coca-Cola и други компании.

"Форчън" оценява стойността на нетните активи на Уорън Бъфет към момента на $116.7 милиарда.