Държавният глава Румен Радев се срещна с граждани на Смолян в третия ден от посещението си в Родопите. Те поискаха да им съдейства за подобряване на инфраструктурата и опазването на горите от пожари. Сред тях се оказа и депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова, която получи възможността да зададе директно въпросите си към президента.

"Комуникациите са изключително важни в този район, и то не само в транспортно отношение. Ако искаме да привлечем инвеститори и то сериозни, трябва да отчитаме фактора за спестяване на време", допълни Румен Радев и даде пример, че тричасовото пътуване от Пловдив до Рудозем е голяма загуба на ресурс за бизнес, предаде bTV.

Този негов коментар предизвика реакцията на Мика Зайкова, която поиска да бъде решен проблемът с концесията на летище Пловдив.

"Г-н президент, не е зле Летище Пловдив да стане гражданско летище. Вие като летец да помогнете и да дадете акъл поне на следващите, защото ние се провалихме, няма какво да си говорим", заяви Зайкова.

По думите ѝ проектът е провален заради искан рушвет.

"В последните години "концесия" се превърна в мръсна дума заради ниските такси и износа на безценни суровини на безценица", отговори Румен Радев и допълни, че са необходими не само законодателни, но и организационни промени и сериозни контролни механизми.

Летище Пловдив има всичкото необходимо оборудване, но типично по български много години не можем да уредим концесията на това летище, заяви президентът в отговор и на въпроси от кметове от област Смолян за бъдещето на летището.

Присъствалият на срещата служебен министър на транспорта Георги Тодоров обясни, че всички предпоставки от гледна точка на инфраструктурата на Летище Пловдив са налице, предаде БТА.

Трябва да се търси потенциал в мениджмънта на компанията, така че Летище Пловдив да бъде средище и да бъде така развито, за да обслужва много общини и региони, смята транспортният министър. Целта е да се създадат предпоставки така, че бъдещата концесионна сделка за Летище Пловдив да е изгодна както за държавата, така и за бъдещия концесионер.

Важното е да не се краде, ако няма корупция, ще се намери инвеститор, отбеляза Мика Зайкова.