Microsoft изпревари Apple, като най-голяма по пазарна капитализация компания в света. Това се случи след моментен ръст с 0.6% в акциите на софтуерната компания, което й даде пазарна оценка от 828.1 милиарда долара. Или с около 1 милиард долара повече от оценката на Apple.

Притесненията на инвеститорите, свързани с продажбите на новите смартфони на Apple, до голяма степен бяха в основата на обезценяването на щатският производител, превърнал се в първата компания в света с пазарна капитализация от над 1 трилион долара. За последен път пазарната капитализация на Microsoft е била по-голяма от тази на Apple през 2010 г., съобщи Bloomberg.

Сериозните загуби на финансовите пазари инициираха сериозна загуба на пазарна стойност на технологичните компании и особено на тези от групата на FAANG, където попада и Aрple. Нещо повече - всички компании от тази група навлязоха в мечи пазар, за което се приема понижение с повече от 20% от върха. 

И докато акциите на  Microsoft поевтиняха с 6.3% по време на разрпродажбите от октомври насам, тези на Apple загубиха 23%.

Microsoft изоставаше сериозно зад Apple през последното десетилетие, поради преминаването на потребителите от настолни компютри към мобилни устройства. Софтуерната компания закъсня с действия да навакса изоставането си, а спорадични действия като закупуване на мобилния бизнес на Nokia, донесоха само големи загуби на компанията.

Разрастването на бизнеса с облачни технологии обаче, промени съществено състоянието на Microsoft преди около пет години. Под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела, компанията инвестира сериозно в центрове за данни, съхранение на информация и инфраструктура, които започнаха да се отплащат, съобщи infostock.bg.

И вместо да се опитва да обвърже софтуера за съхранение на данни с операционната си система Windows, Microsoft го предлага, като абонаментна услуга по интернет, включително и на други компании, вкл. и на Apple. 

От Microsoft прекратиха производството на хардуер за смартфони, като същевременно повишиха съществено качеството на своите таблети и дизайна на персоналните си компютри. Microsoft вече е на второ място зад Amazon Web Services по отношение на облачните технологии, които са сериозен генератор на ръст на приходите. 

Това изолира акциите на Microsoft от тревогите за намаляване на потребителските разходи, които се отразяват силно неблагоприятно на други компании.