Ръководителят на американския автомобилостроител Тесла (Tesla) Илон Мъск определи като "статии с двоен стандарт" медийния шум около подпалването на електромобил на компанията, тъй като има много повече случаи на самозапалване на коли с двигатели с вътрешно горене, предаде ТАСС.

В послание в Туитър Мъск изтъква, че над два милиона двигатели с вътрешно горене се подпалват за година, ставайки причина за хиляди жертви, но едно подпалване на автомобил на Тесла, при което никой не е пострадал, е във всички заглавия. "Защо са тези двойни стандарти?", пита той, като отбелязва, че вероятността от възпламеняване при Тесла, както и при повечето електромобили, е с 5000 процента по-малка, отколкото при автомобили с двигатели с вътрешно горене.

На 21 април в подземен паркинг в Шанхай се подпали автомобил Тесла. От поместени в интернет видеозаписи става ясно, че около 6 секунди изпод колата излиза дим, след което следва рязко възпламеняване. Огънят засегна още два паркирани отстрани автомобила.

Тесла съобщи в страницата си в китайската социална мрежа Уейбо (Weibo), че е изпратила в Шанхай технически екип, който да изясни причините за инцидента.

От 2013 година е имало най-малко 14 случая на подпалване на автомобили Тесла, повечето след сблъсък.

Тесла строи в момента в Шанхай първия си завод извън Съединените щати. Компанията иска да се установи на китайския автомобилен пазар, който е най-големият в света, и да се отърве от постоянните търговски напрежения между Пекин и Вашингтон.