Във връзка с предприетата от КЕВР извънредна проверка на сметките за топлинна енергия в София за месец март от "Топлофикация - София" заявиха, че по данни на НИМХ средномесечната температура през с.м. е била + 6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия период на предходната година.

За по-високите сметки е допринесло и това, че от началото на извънредното положение (13 март) "повечето от столичани са останали в домовете си, в резултат на което и общото количество потребена топлинна енергия е по-високо".

Поради по-ниската температура и застудяването през последното десетдневие на март тази година столичани са консумирали 430 323 МВтч топлинна енергия, докато през март 2019 г. консумацията е била 346 945 МВтч., посочват от топлофикационното дружество.

От "Топлофикация - София" отбелязват, че мартенските сметки са изчислени по високата цена на топлинната енергия до 1 април 2020 г. По новата цена, утвърдена от КЕВР, и в сила от 1 април (с 26,5 процента по-ниска - 70,32 лв. за мегаватчас /без ДДС/), се очакват по-ниски сметки за последния месец на отоплителния сезон.

От дружеството обясняват и как се изготвят сметките на клиентите съобразно изискванията на действащата Наредба за топлоснабдяване. Прогнозните месечни сметки за настоящия отоплителен сезон се формират на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразени в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2018 - 30.04.2019 г. Реално потребените количества топлинна енергия във всяко жилище ще бъдат отчетени след приключване на отоплителен сезон 2019-2020 г. и на тази база ще бъдат изготвени годишните изравнителни сметки. Изключение правят потребителите с реален месечен отчет.

"Топлофикация - София" ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово определените срокове, след като КЕВР определи ретроактивните цени на природния газ и на топлинната енергия за периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. Така клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след утвърждаването на ретроактивните цени от КЕВР.

За останалите потребители, които получават прогнозни месечни сметки, сумите ще бъдат отразени в годишните изравнителни сметки и ще са видни през юли, се посочва още в съобщението.