Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова призова да бъдат допуснати граждани на заседанията на КЕВР днес, на които се предвижда да бъдат обсъдени бизнес-плановете на ВиК дружествата за периода 2022-2026 г. Това съобщиха от пресофиса на "Изправи се.БГ", предаде БТА. По думите на Манолова на заседанията ще присъстват само ВиК-операторите.

Манолова заяви, че средно със 70 процента е поскъпнала водата в последните пет години, предвижда се ново поскъпване. Зад по-високите цени на водата не стои подобрение на качеството на ВиК-услугата, намаляване на течовете, по-бързо отстраняване на аварии и непрекъснатост на водоподаването, нито КЕВР е направила анализ какво се е променило в резултат на поскъпването, смята Манолова.

"В Разград плащат най-скъпата вода - 3,63 лв., а ВиК-операторът предвижда загубите на вода да намалеят от 70 процента в момента на 68 процента през 2026 г. ВиК - Добрич, което получи над 20 млн. лв. от Държавния ВиК холдинг, предвижда загубите на вода през 2026 г. да продължат да са 82 %, както е сега", посочи Манолова. Тя припомни, че ВиК холдингът е раздал кредити на ВиК-дружествата от по 10-15-20 млн. лв., а "най-щедрият подарък" е бил за ВиК Добрич.

Мая Манолова посочи, че предстои решение на КЕВР през юни и юли за увеличение на цените на парното и тока и призова регулаторът да обясни на хората ползите от поскъпването.

Припомняме, че именно ВиК сектора предизвика скандал по време на едно от заседанията на комисията по ревизия на управлението на държавата в последните 10 години, оглавявана от Манолова.

Повод за размяната на остри реплики се превърна създаденият от държавата ВиК холдинг, с чийто капитал от 1 млрд. лв., отпуснат му от бюджета, са раздадени заеми на дъщерни дружества, които са заплашени от фалит.

При създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД на 5 май 2020 г. са били прехвърлени 1 млрд. лева към капитала на холдинга. До момента са похарчени 7 процента от тях. Това каза на 10 май председателят на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД Иван Иванов в парламента по време на изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова относно дейността на холдинга. 

Председателят на комисията Мая Манолова констатира, че, според предоставената й от Иванов информация, тези 7 процента са предоставени във вид на заеми и увеличение на капитала на определени ВиК дружества. Затова тя попита, на какъв принцип са предоставени безлихвени заеми в размер на 63 млн. лева, а останалите 23 млн. лева са за увеличение на капитала.