Малоазийската бюджетна авиокомпания за пътувания на дълги разстояния ЕърЕйжа (AirAsia) съобщи днес, че се нуждае от подкрепата на кредиторите, за да преживее кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.

Авиопревозвачът е отчел загуба и спад на приходите през второто тримесечие на 2020 година, допълва БТА.

Компанията обяви чиста загуба от 305,2 милиона рингита или 73,2 милиона долара за тримесечието от април до юни спрямо чиста загуба от 207,1 милиона рингита през същия период на миналата година.

Приходите са се сринали с 91 процента до 91,4 милиона рингита, се посочва в информация до фондовата борса. Причината за този лош резултат, е че въздушният трафик беше почти спрян заради ограниченията за спиране на разпространението на Ковид-19.

ЕърЕйжа съобщи, че продължава да среща сериозни проблеми с ликвидността и да търси отсрочки на плащанията и отстъпки от доставчици, кредитори и компании, които отдават самолетите под наем. Тя ще намали допълнително и заплатите през идния месец.

Според авиопревозвача способността му да продължи бизнеса зависи от постепенното възстановяване на планираните полети в началото на 2021 година и връщането към рентабилност, което зависи от подкрепата на компаниите, които отдават под наем самолетите, фирмите за поддръжка и финансовите институции.

Сегашната несигурност около вдигането на ограниченията по границите възпрепятства продажбата на билети за бъдещи дати, допълва ЕърЕйжа.

Флотилията на авиопревозвача е приземена с изключение на ограничен брой товарни и чартърни полети.

През второто тримесечие на 2020 година компанията е обслужила само 16 планирани полета спрямо 4824 през същия период на миналата година и е превозила 2291 пътници спрямо 1 455 052 през второто тримесечие на 2019 година.