Консултантската компания "Маккинзи" (McKinsey) се договори да плати поредно значително обезщетение за ролята си при консултирането на фармацевтични производители за маркетинга на болкоуспокояващ медикамент с пристрастяващо действие, предаде ДПА.

"Маккинзи" ще плати 45 милиона долара на американския щат Невада за извънсъдебно уреждане на разследване по опиоидната "епидемия" в щата.

Глобалната консултантска фирма през февруари вече прие да плати над 573 млн. долара по споразумения с 47 американски щата, федерален окръг Колумбия и пет американски територии.

Невада е сред щатите, засегнати най-тежко от кризата с опиоидите, което според главния щатски прокурор Арън Форд е било основание да се преговаря отделно.

"Маккинзи" бе въвлечена в разследването заради консултантската си дейност за "Пардю фарма" (Purdue Pharma) - производителя на болкоуспокояващия медикамент ОксиКонтин (OxyContin), и фамилията Саклър, която е собственик на компанията.

"Пардю" се съгласи да плати над 8,3 млрд. долара в сделка с правителството на САЩ през октомври. Компанията е обвинена, че е засилила епидемията чрез агресивния маркетинг на препарата ОксиКонтин. Не се знае дали "Пардю" ще може да събере средствата, тъй като компания е в неплатежоспособност.

Администрацията на предишния американски президент Доналд Тръмп бе критикувана, че подхожда твърде меко към споразуменията.

В САЩ все още се водят хиляди дела срещу "Пардю" и преговори за извънсъдебни споразумения.

"Маккинзи" е консултирала "Пардю" и Саклър по спорната маркетингова кампания и през декември публично се извини за ролята си в опиоидната криза.

От 2000 г. пристрастяването към опиоидите е довело до над 450 000 смъртни случая от свръхдози в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, припомня ДПА.