Руският производител на петрол Лукойл и унгарската енергийна компания МОЛ (MOL) се очаква да подпишат днес споразумение за уреждане на проблема със замърсения руски петрол при посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща, предаде Ройтерс и БТА.

В края на април по руския петролопровод "Дружба", който свързва сибирски находища с Беларус, Украйна, Полша, Германия, Чехия и Унгария, бе засечено високо ниво на органичен хлорид. Веществото, което може да повреди оборудването на рафинериите, бе открито и в съоръжения на балтийското пристанище Уст-Луга.

Замърсяването наруши износа на черно злато от Русия към западните страни и доведе до продължителни преговори за дължимите компенсации.

Малко вероятно е Лукойл и МОЛ да оповестят размера на обезщетението, договорено за унгарската компания, посочиха източници.

Предполага се, че до 5 милиона тона петрол може да са били замърсени с органичен хлорид, който се използва при петролния добив.

Миналия месец Русия и Казахстан постигнаха предварително споразумение за компенсации за замърсяването, макар окончателната спогодба все още да не е подписана.

Руската компания Транснефт, която е оператор на петролопровода "Дружба", посочи, че обезщетението няма да превишава 15 долара на барел.