Лидерството в класацията на най-богатите хора в света се промени в рамките на няколко часа. Напреварата за първенство е между Бернар Арно и Джеф Безос.

По-рано днес агенциите се позоваха на Forbes, че френският моден магнат (и семейството му) е изпреварил американския технологичен гуру и то за втори път за един месец. Било е така, но за кратко.

Да проследим какво се случва

Френският моден магнат Бернар Арно, президент на френската група за луксозни стоки Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), за втори път за последния месец изпреварва основателя на Amazon Джеф Безос начело на класацията на най-богатите хора в света. Богатството на Арно за първи път прехвърли 200 милиарда долара ($200,4 млрд.), съобщи Forbes. От справката в изданието се вижда, че нетната стойност на активите му се е увеличила (след последната проведена търговска сесия) с 1,4 млрд. долара, което към момента на съобщението е надвишавало състоянието на Безос със 100 млн. долара.

Но справка във Forbes показва, че междувременно Джеф Безос е наваксал изоставането заради силно увеличение на нетната стойност на имуществото му - с цели 3.8 млрд. долара (след последната проведена търговска сесия) и вече достига 200,7 млрд. долара - с 300 млн. повече от това на Арно.

На 23 май Forbes съобщи, че Бернар Арно е "най-богатият човек в света този понеделник сутринта", като прогнозната нетна стойност на активите му е 186,3 милиарда долара, което го поставя над Джеф Безос с 300 милиона долара - тогава Безос е "оценен" на 186  милиарда долара, а Илон Мъск (Tesla) - на 147,3 милиарда долара.

Сега Илон Мъск притежава имущество, нетната стойност на което пазарът оценява на 154,6 млрд. долара, качило се от последната търговска сесия с 2,4 млрд. долара.

Класацията, която Forbes, поддържа в реално време, поставя на четвърто място Бил Гейтс с нетна стойност на активите му от 125,9 млрд. долара, слязла с 261 млн. след последната търговска сесия.

LVMH през януари завърши придобиването на американската бижутерийна компания Tiffany за 3,2 млрд. долара. Сделката бе договорена през октомври при понижена цена - 131,5 долара за акция вместо 135 долара, припомня Forbes.