Мултинационалната компания за строителни материали "ЛафаржХолсим" (LafargeHolcim) ще купи водещия производител на части за покриви "Файърстоун билдинг продъктс" (Firestone Building Products) за 3,4 милиарда долара от японската група "Бриджстоун" (Bridgestone Group), обявиха днес двете компании, цитирани от ДПА.

Главният изпълнителен директор на LafargeHolcim Ян Йениш заяви на пресконференция, че целта е да превърнат Firestone, чиято централа е в САЩ, от четвъртия по големина производител на системи за плоски покриви в световен лидер.

Миналата година американската компания е продала продукти за около 1,8 милиарда долара, сред които които материали за покриви и саниране на сгради.

LafargeHolcim, която отчита 6,5 милиарда долара приходи за третото тримесечие на миналата година, се опитва да разшири сферата си дейност от производство на цимент, бетон и други основни материали към по-комплексни продукти.

Продажбата ще позволи Bridgestone да инвестира в основния си бизнес за производство на гуми, както и в бързо растящия пазар на решения за мобилност, който включва системи за управление на автопаркове.

България също присъства на световната карта на LafargeHolcim. Българското дружество на групата - "Холсим България" (Holcim Bulgaria), притежава няколко дружества, сред които изпъква циментовият завод в Бели извор.