Лошите вести за милиардера Роман Абрамович нямат край тази година. През май той не успя да вземе британска виза, през септември загуби дело за укрити данъци във Франция, а сега ще трябва да финансира скоростната жп линия Москва-Казан. Фирмата Evraz, където милиардерът държи над 30% от акциите ще трябва да осигури финансирането на строителството. Това предложение се обсъжда в Кремъл от работна група, създадена от президента Владимир Путин и отговаряща за реализиране на големи инфраструктурни проекти в Русия, съобщи rbc.ru.

Начело на групата е помощникът на Путин - Андрей Белоусов, който стана популярен като автор на идеята държавата да прибере 500 милиарда рубли от руските олигарси. Скоростният жп път от Москва до Казан ще струва над 15 милиарда долара и за да се изплатят вложените в него пари, ще са необходими 27 години и то ако е взет кредит с нулева лихва.

Точно затова през юни от проекта се отказа най-голямата китайска компания, занимаваща се със строителство на жп линии - China Railway Eryuan Engineering Group. Преди това проектът е предлаган на китайски банки за финансиране, но до договор не се е стигнало. Затова досега проектът бе замразен, но ако се включат компании на руски олигарси, парите ще се намерят.

Освен Абрамович, във финансирането вероятно ще се включат и други руски милиардери - Андрей Бокарев и Дмитрий Пумпянски са двама от набелязаните инвеститори.