Кремъл използва успокоителен тон по повод последиците от ареста на американец, основател на един от основните инвестиционни фондове в Русия, заедно с няколко от неговите сътрудници, предаде Франс прес. Според президентския говорител Дмитрий Песков това "не би трябвало да засегне бизнес климата". "Това може да се случи в който и да било страна и да засегне който и да било предприемач", допълни той.

Американецът Майкъл Калви, основател и директор на инвестиционния фонд Беринг восток (Baring Vostok), беше задържан в петък и оставен в предварителния арест в очакване на процес за злоупотреби, включващи още пет лица, също затворени за за два месеца.

Това е пореден случай в дълъг списък от преследвания срещу ръководители на компании в Русия, за които в много случаи съществуват подозрения, че са мотивирани от разчистване на търговски и дори политически сметки.

Задържаните, сред които са черирима служители на Беринг восток, са обвинени в присвояване на 2,5 млрд. рубли (37 млн. долара).

Сред тях е французинът Филип Делпал, отговарящ за инвестициите на Беринг восток във финансовия сектор. По-рано той беше основа руския филиал на френската кредитна компания Сетелем (Cetelem) и е работил за банка Сосиете женерал (Sociеtе Gеnеrale). Той е и съветник по външната търговия на Франция от 2006 година.

В Москва бизнес-омбудсманът предложи на фонда Беринг восток да се обърне към комисията по етика на Руския съюз на промишлените предприемачи, съобщи ТАСС, позовавайки се на президентския пълномощник Борис Титов. По думите му (л. 108 от Наказателно-процесуалния кодекс забранява предварителен арест за лица, извършили престъпления в сферата на предприемаческата дейност.