Американският козметичен гигант "Revlon" подаде молба за обявяване в несъстоятелност след години на силна конкуренция от страна на съперници, фокусирани върху онлайн продажбите и проблемите във веригата за доставки, предава АФП.

В съдебно заявление, подадено късно в сряда, компанията инициира процедура за управление на дълговете си, които според нея са между 1 и 10 млрд. долара. Revlon, известна с характерните си лакове за нокти и червила, отчете дългосрочни задължения в размер на 3,3 млрд. долара през първото тримесечие, съобщи БНР.

"Днешното подаване на молба ще позволи на Revlon да предложи на потребителите си емблематичните продукти, които предлагаме от десетилетия, като същевременно ще осигури по-ясен път за бъдещия ни растеж", заяви в изявление главният изпълнителен директор Дебра Перелман.

В Съединените щати глава 11, по която е подаден иска, известна като реорганизационен фалит, позволява на фирмите да се преструктурират, като същевременно са защитени от кредиторите и продължават да работят.

Компанията заяви, че очаква да получи финансиране в размер на 575 млн. долара от своите кредитори, ако нейният фалит бъде одобрен от съда.

Притежавана от милиардера инвеститор Роналд Перелман и управлявана от дъщеря му Дебра Перелман, Revlon отчете нетна загуба от 67 млн. долара от януари до март.

Компанията, която включва в списъка си марките Elizabeth Arden, Almay и Britney Spears Fragrances и работи в повече от 150 държави, пострада от кризата в световната верига за доставки и високата инфлация. Освен това "Revlon" се сблъсква с все по-силна конкуренция, която намалява приходите през последните години. Компанията беше въвлечена в противоречия през август 2020 г., когато Citibank разкри, че случайно е превела 900 млн. долара на няколко от кредиторите на Revlon. След това банката подаде жалба срещу инвестиционен фонд, който отказа да плати част от сумата, но жалбата бе отхвърлена в съда.