Колективен иск срещу шведската компания Икеа (Ikea) е подаден в съд в американския щат Пенсилвания във връзка с поредица инциденти, при които деца са загинали при падане на скринове на производителя на мебели, съобщи в. "Ю Ес Ей тудей", цитиран от БТА.

Според изданието клиенти на Икеа твърдят, че тя им е продала опасна мебел, а освен това не е успяла по адекватен начин да организира изтеглянето им.

Изданието отбелязва, че към иска могат да се присъединят няколко милиона потребители, които вероятно ще успеят да си издействат изплащането на стоките и да получат компенсации.

Според информация на изданието заради падането на дефектни скринове в САЩ са загинали девет деца, а още няколко други са получили наранявания.

Икеа вече е изплатила най-малко 96 милиона долара на семейства на жертви и през 2016 година изтегли над 17 милиона скрина, припомня ТАСС.

През януари Асошиейтед прес съобщи, че Икеа планира да изплати в САЩ 46 милиона долара на семейството на двугодишния Джозеф Дудек, фатално затиснат от скрин на Икеа от серията Малм, на който той се опитвал да се покатери. Преди това Комисията по безопасност на потребителската продукция в САЩ съобщи за четири случая на загинали деца в резултат на инциденти със скринове Малм. Последва решение на Икеа да изтегли от продажба тази серия.