Общата им стойност се равнява на близо 20% от всички активи, търгувани на Уолстрийт. Всяка една от тях поотделно струва повече от общия дълг на най-бедните страни в света, всяко тяхно съобщение кара инвеститорите по цял свят да преосмислят стратегиите си, а развитието им през последните десетилетия е показателно за развитието на технологиите и обществото ни. Как изглежда клубът след една от най-динамичните седмици в историята си?

Първият

Apple (пазарна капитализация 2,46 трлн. долара) е първата компания в историята, преминала прага от 1 трлн. долара - през август 2018 година. За достигането му са й необходими над 40 години, белязани от революционни нововъведения, спадове и лични трагедии. Само две години по-късно тя разби и прага от 2 трилиона долара.

Под ръководството на Тим Кук, който пое управлението преди десетилетие, концернът се утвърди като машина за пари, макар отдавна да не е представял революционни нововъведения като по времето на легендарния си съосновател Стив Джобс. Световният недостиг на чипове струва на Apple 6 млрд. долара през последното тримесечие и лидерското място в класацията, но банка JPMorgan е кетегорична, че за компанията проблемите със снабдяването са временни и инвеститорите би трябвало да се възползват от поевтиняването на акциите в момента. Все пак Apple се справя с кризата в доставките на компоненти по-добре от основните си съперници на пазара на смартфони Samsung и Xiaomi, цялостните приходи са скочили с 29% на годишна основа и растеж се отчита във всички продуктови категории. За смартфоните iPhone той достига цели 47%, при това преди празничния сезон, който тази година се очаква да донесе най-големите приходи в историята на Apple.

Вечният съперник

Microsoft (пазарна капитализация 2,46 трлн. долара) и Apple са съперници от най-ранните си дни в Силициевата долина, когато младите Стив Джобс и Бил Гейтс се борят да наложат нововъведения в компютърния свят като мишката и графичния интерфейс. Microsoft първоначално леко изостана в натрупването на пазарна стойност, но бързо навакса - премина прага от 1 трлн. долара през април 2019 година, а 2-трилионната бариера - през юни тази година с обявяването първия голям ъпдейт на Windows от над пет години. През 2020-а за кратко изпревари конкурента си, когато пандемията от коронавирус причини хаос във веригите за доставки. Особено силен тласък обаче Microsoft получи от засиленото търсене на облачни услуги със скока в дистанционния режим на работа и образование по време на здравната криза. Само от началото на текущата години акциите на компанията са поскъпнали с 48% след увеличаването на приходите от облачните услуги с 31% до близо 17 млрд. долара за последното тримесечие.

Чужденецът

Saudi Aramco (пазарна капитализация 2,011 трлн. долара) е не само единствената неамериканска компания в списъка, но и единственият представител на старомодната, недигитална икономика. Най-големият световен производител на петрол се присъедини към клуба с един удар - излизането си на борсата през декември 2019 година, което не само бе най-голямото в света, но и я направи първата компания с пазарна капитализация над 2 трлн. долара. Отварянето на икономиките след пандемията, енергийната криза и поскъпването на петрола напоследък й донесоха скок на чистата печалба от близо 160% или 30,4 милиарда долара за третото тримесечие и перспективите изглеждат многообещаващи. Същевременно обаче световните усилия за борба с климатичните промени поставят концерна под силен натиск. Aramco пое ангажимент към 2050 г. да сведе нетните си емисии до нула, но същевременно планира да увеличи петролния добив до 13 милиона барела дневно до 2037 година. Самата Саудитска Арабия се ангажира да инвестира близо 190 млрд. долара за постигане на нулеви нетни емисии към 2060 г. и си е поставила за цел да диверсифицира икономиката си, "отучвайки я" от петрола, според амбициозната "Визия 2030" на престолонаследника принц Мохамед бин Салман - усилия, в които за Aramco е запазена централна роля.

Всеприсъстващият

Когато през 2015 г. Google се преструктурира в холдинга Alphabet, компанията даде ясна посока за развитието, към което ще се стреми - широк, "обхващащ цялата азбука" кръг от интереси, от роботика и здравни технологии до оптични мрежи. Google, както продължаваме все пак да я наричаме, вероятно вече знае повече за вас, отколкото сами знаете за себе си - от маршрута ви за работа до пулса и дълбочината на съня. Лъвският дял от приходите му идва от реклама и по-точно от възможността, която предлага на рекламодателите да таргетират рекламите към конкретен потребител съобразно събраните за поведението му данни. Рекламните приходи на конгломерата са скочили с 43% до 53,13 млрд. долара при общи приходи 65,12 млрд. долара. Акциите са поскъпнали с 58% тази година, което се дължи на увереността на инвеститорите, че компанията ще съумее да се възползва от ускоряването на бизнеса след пандемията и да устои на евентуални нови регулаторни изисквания. Сега концернът има пазарна капитализация от 1,933 трлн. долара, след като премина прага от 1 трилиона в началото на 2020 година.

Търговецът, който знае какво искате, преди вас самите

Amazon (пазарна капитализация 1,690 трлн. долара) през последните години разширява дейността си от стрийминг до телевизори с вграден гласов асистент Alexa, но в същността си остава търговецът, предефинирал начина, по който светът пазарува. Компанията неуморно търси начини да ви накара да купувате - от доставки направо в багажника на колата ви до супермаркети на самообслужване. Тя реално бе втората американска компания, присъединила се към клуба на свръхуспешните - през септември 2018 година, макар да затвърди окончателно позицията си през януари 2020 година. За това й бяха необходими 23 години на борсата след първичното публично предлагане през 1997 година. Макар и значителен, този период бе значително по-кратък от съответния за Apple. Основата за разрастването на империята й стана концепцията за Amazon Prime - абонаментът за пазаруване, около който разви цялостна екосистема и начин на живот. Amazon е един от големите печеливши от пандемията и въпреки че разочарова борсите с резултатите си за третото тримесечие, плановете да наеме 275 000 нови служители само в САЩ са красноречиви за очакваното развитие.

Новодошлият

Tesla (пазарна капитализация 1,172 трлн. долара) е новото "хлапе в отбора", чийто основател Илон Мъск вече е най-богатият човек в света и първият в историята с богатство над 300 млрд. долара. Tesla проби бариерата благодарение на поръчаните от компанията за коли под наем Hertz 100 000 електромобила, но анализатори предупреждават, че тя доста се отличава от останалите. Не само че дългът й от близо 10 млрд. долара е с неинвестиционния рейтинг junk, а срещу шефа й се водеше разследване за борсови манипулации (уредено с извънсъдебно споразумение), но и продажбите и печалбите й са далеч по-малки от тези на другите в групата на големите играчи. С размах, напомнящ визионерството на Стив Джобс, Мъск обаче върна на света способността да мечтае и да провижда бъдещето. Дори някои от идеите му да се оказаха провали като "свръхскоростния тунел" под Лос Анджелис, други вече са реалност - неотдавна електрически коли за първи път изпревариха по продажби традиционни модели в Европа, а Космосът се превърна от територия за надпревара на глобалните свръхсили в поредното поле за конкуренция на корпоративния свят - Amazon обяви вчера проекта за система от интернет сателити Kuiper, който догодина ще влезе в надпревара с мрежата Starlink на SpaceX на Мъск.

На ръба

Facebook премина прага от 1 трлн. долара в края на юни тази година след победа в антимонополно дело, заведено от Федерелната комисия за търговия на САЩ. След това стойността на компанията се понижи до 924,65 млрд. долара към момента. Шансовете й да се върне и утвърди като член на престижната група ще зависят от успеха на ребрандирането й като Meta и дали потребителите ще се увлекат в метавселената със същата всеотдайност, с която се пристрастиха към социалната мрежа.