Китайската държавна електрическа компания China Southern Power Grid купи 25.48% от акциите на люксембургската енергийна компания Encevo S.A., съобщи The Paper.

Продавач е инвестиционният фонд Ardian, който съобщи за сделката на своя сайт. Encevo S.A. работи в няколко сектора на енергетиката чрез две свои дъщерни компании.Creos и Enovos Luxembourg.

Първата се фокусира върху дейност като ЕРП и оператор на газоразпределителни системи, а втората продава ток на клиенти в Люксембург и Германия.

Няма официална информация за цената на сделката, но според източници на "Ройтерс" става дума за около 400 милиона евро. Придобиването на акции от Encevo S.A. е направено с цел стабилна печалба ,която дейността им носи, смятат експерти. Това е поредното придобиване на собственост в енергетиката на ЕС, извършено от китайците.

Германия се опитва да се противопостави срещу това нахлуване на китайски компании в европейската енергетика, особено когато става дума за стратегически направления. Така през юли държавната банка KfW купи 20% от енергийната компания 50Hertz, за да избегне купуването им от китайска компания.