Китайските регулаторни власти дадоха срок от един месец на цифровия сектор, за да отстрани всички пречки пред конкуренцията, предаде Франс прес. Регулаторът призова технологичните компании да имат предвид случая с Алибаба (Alibaba), допълва БТА.

Гигантът в електронната търговия Алибаба бе санкциониран заради "злоупотреба с доминиращото си положение", с което се ограничава конкуренцията на търговците на дребно, използващи нейни платформи. Глобата се равнява на 4 на сто от продажбите на Alibaba за 2019 година, които са били 455,7 милиарда юана или 69,5 милиарда долара. Максимумът на глоба, разрешен от китайското законодателство, в такива случаи, е 10%.

Регулаторните органи са привикали 34 цифрови компании, сред които интернет гигантите Байду (Baidu), Тенсент (Tencent), чиято собственост е УиЧат (WeChat), и БайтДенс (ByteDance), собственика на ТикТок (TikTok), за да обсъдят с тях пречките пред конкуренцията, съобщи в комюнике Китайската администрация за киберпространство (КАК).

Нелоялната конкуренция е спирачка за иновациите и развитието и вреди на интересите на потребителите, подчерта КАК.

Освен този орган в срещата са участвали и Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR) и данъчната администрация.

Регулаторните органи дадоха един месец на компаниите от цифровия сектор да започнат да спазват правилата или в противен случай са застрашени от тежки санкции.