Китай обмисля да удари тежко двата производителя на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson, ако Европейският съюз последва САЩ и Великобритания и забрани на Huawei да участва във внедряването на 5G мрежи в региона. Това съобщава Economic.bg, позовавайки се на информация от Wall Street Journal.

Миналата седмица Великобритания нареди на мобилните доставчици в страната да спрат да купуват 5G оборудване от Huawei след 31 декември 2020 г., като също така ги застави да премахнат сега съществуващото такова от своите мрежи - най-късно до 2027 г. Това бе очакван ход, предвид приближаващите така важни преговори за бъдещите двустранни отношения на страната със САЩ след Brexit.

От кампанията на САЩ срещу Huawei шведската Ericsson и финландската Nokia са сред най-непосредствените бенефициенти.

Китайското министерство на търговията обаче разглежда възможността да ограничи износа на Nokia и Ericsson на продуктите, които произвеждат в Китай, предава WSJ. Отмъщението би било "най-лошият възможен сценарий", който Пекин би използва само ако европейските държави забранят оборудването на Huawei в своите 5G мрежи, заявява запознат с въпроса.

Засега ЕС не препоръчва забрана на Huawei, но издаде т. нар. "инструментариум" от стандарти за сигурност, които държавите членки трябва да прилагат, докато използват доставчици, считани за високорискови за изграждане на 5G мрежи.