Тайванската компания Фокскон (Foxconn) не получи разрешение да възобнови производството в завода си в южния китайски град Шънчжън, който е затворен заради епидемията от коронавирус. Това съобщи днес информиран източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Властите в промишления център Шънчжън ще проверят фабриката отново по-късно тази седмица, за да гарантират, че са взети необходимите мерки за контролиране на вируса, посочи източникът, допълвайки, че служителите са информирани да не се връщат на работа на 11 февруари (утре).

При първоначалната проверка инспекторите са констатирали, че неефективната вентилационна система в общежитията и работните столове увеличава риска от зараза.

Фокскон, чието официално име е Хон Хай присижън индъстри (Hon Hai Precision Industry Co Ltd), е най-големият в света производител на електроника като подизпълнител и е основен доставчик Епъл (Apple).

Според официална информация на сайта на Фокскон, цитирана от ТАСС, през 2018 година приходите на тайванското предприятие са около 168 милиарда долара.

Борсите са на червено

Индексите на водещите европейски фондови борси останаха в червената зона. Инвеститорите следят развитието на епидемията от коронавирус и се опасяват, че тя ще се отрази на икономиката, след като китайските власти обявиха вече 980 смъртни случая, информира Си Ен Би Си.

Парижкият САС 40 остана почти без промяна на равнище 6029,75 пункта.

Франкфуртският DAX отчете стойност от 13 513,81 пункта, близка до закриването в петък.

Лондонският FTSE 100 изгуби 0,51 на сто и се понижи до 7466,70 пункта в ранната сесия.

Паневропейският индекс Stoxx600 спадна с 0,3 на сто в началото на търговете днес. Дружествата от сектора на туризма и пътуванията отчетоха понижение на котировките си с 0,5 на сто и бяха сред най-губещите.