Германският производител на луксозни автомобили Бе Ем Ве (BMW) отчете, че миналата година чистата му печалба е спаднала с 23 процента до 3,86 милиарда евро заради затварянето на заводите през първото полугодие. Силната втора половина на годината обаче означава, че 2021-а е започнала с "благоприятен попътен вятър", обяви мюнхенската компания, цитирана от Асошиейтед прес.

Оперативната печалба за второто шестмесечие на 2020 г. се е увеличила с 9,8 процента на годишна основа. Продажбите са били стимулирани от ранното и силно икономическо възстановяване на Китай, където увеличението е достигнало 7,4 процента, допълва БТА.

Печалбата е подкрепена и от растежа във високия луксозен сегмент, включително при големия седан от серия 7 и при модела Екс 7 (X7), който компанията описва като превозно средство за спортни активности (SAV - sport activity vehicle). Тези автомобили носят по-висока печалба на бройка в сравнение с по-малките коли.

Продажбите на луксозната марка Ролс-Ролс (Rolls-Royce) са намалели с 26 процента до 3756 през 2020 година. Спадът се дължи на направена промяна при най-продавания модел Гоуст (Ghost). Компанията посочи обаче, че е затрупана с поръчки за Гоуст за втората половина на 2021 година