"Кинтекс" внесе нов иск срещу бившия директор на дружеството Александър Михайлов на стойност 100 000 лв. Той е заради претърпени неимуществени вреди от увреждане на търговската репутация и доброто име на фирмата, съобщиха от компанията.

Това е вторият иск срещу бившия изпълнителен директор на дружеството за последните две седмици, след като на 18 юли от Министерство на икономиката съобщиха, че има заведен иск на стойност 920 721,12 лв., който е за причинени вреди от дейността на Михайлов като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Той е заплатил голяма сума два пъти за една и съща дейност.

Сега от "Кинтекс" пишат до съда, че Александър Михайлов многократно е правил изявления с неверни и клеветнически твърдения и е разгласявал конфиденциална информация, като така е създал недоверие в партньорите на дружеството и е уронил изграждания му с години авторитет. С публичните си изяви между април и юли тази година бившият директор е поставил на сериозно изпитание репутацията на "Кинтекс", пише още в исковата молба до съда.

В нея са посочени и някои от твърденията на Михайлов, заради които "Кинтeкс" иска обезщетение. Сред тях са изявлението, че е освободен от дружеството, след като е прекратил договор между "Кинтекс" и офшорно дружество, което получавало възнаграждения от около 10 000 000 лв., както и твърдението, че е уволнен въпреки сключването на рекорден договор за 40 млн. евро.

От държавната фирма искат обезщетение и заради изнасянето на търговска и конфиденциална информация като търговски документи и др. от страна на Михайлов пред външни лица. От "Кинтекс" настояват съдът да поиска от редица медии информация по делото, както и то да се гледа при закрити врати заради документи с търговска тайна и друга конфиденциална информация.

Още през юни ръководството на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за щетите, причинени на "Кинтекс" от уволнения директор. Тогава новото ръководство на дружеството направи ревизия на всички договори, сключени от него.

Установено бе, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, Михайлов е сключил договор и е изплатил сумата на посредник за услуга, за която фирмата вече е имала абсолютно същия сключен договор, се посочва в съобщението.