Южнокорейският автомобилопроизводител "Киа Моторс" (Kia Motors) е информирал синдиката си в Южна Корея, че иска да спре работата на три завода в страната, тъй като пандемията от коронавирус се отразява на износа за Европа и САЩ, съобщи днес представител на синдикатите, цитиран от Ройтерс и БТА.

Профсъюзът все още не е решил дали да приеме плана, според който дейността на заводите ще бъде замразена от 23 до 29 април, тъй като преговорите за заплащането продължават, посочи синдикалният представител.

"Киа Моторс" в момента разглежда възможността за прекратяване временно на работата на някои от заводите си в Южна Корея в отговор на спада на световното търсене заради COVID-19. Към момента все още не е взето решение, посочи автомобилостроителят в изявление.

Другата южнокорейска автомобилна компания "Хюндай" (Hyundai Motor) спря производството на високопроходимия си модел Туксон (Tucson) в югоизточния град Улсан от днес до 17 април.

"Хюндай" и "Киа" временно прекратиха работата на повечето си заводи извън Южна Корея и Китай, след като коронавирусът се разпространи бързо извън Азия.

Износът на Южна Корея за първите 10 дни на април потъна с 18,6 процента спрямо същия период година по-рано. Доставките на автомобили и автомобилни компоненти през разглеждания период спадна със 7,1 на сто и 31,8 на сто съответно.