Германската верига супермаркети Кауфланд (Kaufland) неочаквано се отказа от плановете си разширяване в Австралия, предадоха ДПА и Ройтерс, на които се позова БТА.

Решението изненада анализаторите и доведе до рязко поевтиняване на акциите на местните партньори на компанията.

Кауфланд планираше да отвори до 20 магазина в страната, започвайки от Аделаида и Мелбърн. Сега обаче обяви, че предпочита да се концентрира върху европейските пазари.

Това не беше лесно решение за нас. Винаги сме се чувствали добре дошли в Австралия, посочи действащият главен изпълнителен директор Франк Шуман.

Близо 200 служители, които веригата вече е наела в Австралия, са били уведомени за оттеглянето с уверение, че ще им бъдат предоставени "щедри пакети" с обезщетения, информира местен вестник. Компанията, която бе обявила планове да отвори поне пет хипермаркета от 2021 година, не е посочила причините за решението. Близо 20 магазина на компанията са в различна степен на планиране, започнато е строителството на поне един магазин, както и на дистрибуционен център в Мелбърн, отбелязва банка Креди Сюис (Credit Suisse).

Кауфланд, която е собственост на група Шварц (Schwartz), инвестира над 500 млн. австралийски долара за недвижими имоти, персонал и центрове за дистрибуция в Австралия.

До края на миналата седмица компанията публикуваше обяви за набиране на персонал, а австралийският й сайт рекламираше амбициозния план, отбелязва ДПА.