Карлос Гон подаде оставка тази нощ от председателския пост в "Рено" (Renault), съобщи френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер в интервю за Блумбърг на Световния икономически форум в Давос, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Сега е време да се избере ново ръководство, той като най-важното днес е да се подготви бъдещето на "Рено" и на обединението" с "Нисан" (Nissan), допълни министърът.

Льо Мер каза това няколко часа преди началото на заседание на управителния съвет на автомобилната компания, посветено на смяната на Гон, който от два месеца е в японски затвор по обвинения във финансови злоупотреби.

Очаква се изявлението на министъра да намали напрежението в обединението с "Нисан" след ареста на Гон в Япония.

Заседанието ще започне в 9 часа по Гринуич (11 часа бълг. време). Ще бъде обсъдено предложеното да се назначи шефът на "Мишлен" (Michelin) Жан-Доминик Сенар на поста председател и да бъде повишен заместникът на Гон - Тиери Болоре, до главен изпълнителен директор, съобщиха източници.

Решението, идващо два месеца след ареста на Гон на 19 ноември и бързото му освобождаване от поста председател на съвета на директорите на "Нисан", обръща страница в неговото 20-годишно ръководство на партньорството между двете компании. Гон превърна "Рено-Нисан" в световен гигант в автомобилостроенето, след като френската компания придоби почти фалиралия "Нисан" през 1999 година.

Гон е обвинен, че не е декларирал над 80 милиона долара допълнителни приходи от "Нисан" за периода 2010-2018 година, които той е уредил да му бъдат изплатени по-късно. Бившият член на съвета на директорите на "Нисан" Грег Кели, както и самата компания, също са обвинени.