Бившият шеф на автомобилния съюз Рено-Нисан-Мицубиши Карлос Гон заяви, че е невинен по всички обвинения, които му бяха повдигнати в Япония и изрази надежда за честен съдебен процес по неговото дело. Той казва всичко това във видеообръщение, разпространено днес и предоставено от адвоката му Юничиро Хиронака на пресконференция в Токио, съобщава БТА.

"Невинен съм по всички обвинения, които ми предявиха. Обичам Япония и Нисан. Никой не може да прекара 20 години в една страна и начело на една компания без любов. Цялата си кариера посветих на постигането на успех с Нисан, ние имаме голям принос за икономиката на Япония, за развитието на бизнеса", казва Гон, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Надявам се, че съдът по моето дело ще бъде честен", допълва бившият шеф на Рено-Нисан-Мицубиши.

Преди пресконференция адвокатът поясни, че видеото е било редактирано и от него са махнати имената на различни хора, споменати от Гон. Това било направено, за да не се оказва влияние върху разследването, което тече.

Гон и неговият близък сътрудник, бившият член на съвета на директорите на Нисан Крег Кели, бяха арестувани на 19 ноември миналата година по подозрение, че са нарушили японското финансово законодателство. Гон бе обвинен, че не е декларирал според правилата размерите на възнаграждението си от 9 милиарда йени или над 80

милиона долара като председател на съвета на директорите на Нисан от 2010-а до 2018 година.

Кели, който е обвинен в съучастничество в тези злоупотреби, бе пуснат под гаранция в края на миналата година, но Гон бе оставен в ареста. След като Гон нае нов адвокат, той му издейства освобождаване под гаранция от 9 милиона долара, но на 4 април Гон отново бе задържан във връзка с нови подозрения в злоупотреби.