Бившият ръководител на Nissan Motor Co Карлос Гон заяви, че е разочарован от решението на Токийския съд, който отхвърли молбата му да присъства на заседанието на борда на директорите по-късно днес, като добави, че е готов отново да изпълнява своите задължения, информира Ройтерс. 

"Като избран член на борда, г-н Гон е готов да изпълнява професионалните си задължения към избралите го акционери", съобщава негов говорител.

В изявлението се казва още, че "необоснованите обвинения срещу Гон са блокирали неговите идеи и перспективи да бъдат приложени в компанията, на която служи през последните двадесет години".

Съдът пусна Гон под гаранция миналата седмица, като гаранцията беше почти 9 милиона долара, а бившият шеф на японската автомобилна компания прекара 108 дни зад решетките по обвинения в укриване на доходи, като се очаква процесът да започне до 6 месеца.

Гон загуби постовете си в Renault, Mitsubishi и съюза на трите компании, но все още е член на борда на директорите на Nissan, тъй като за изваждането му оттам е необходимо решение на акционерите в компанията.