Чрез инвестиции в нови технологии ще задържим цената на тока и дори е възможно тя да бъде намалена. Това каза в интервю в предаването на bTV "Тази сутрин" председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов и уточни, че инвестициите ще помогнат за намаляване на загубите - технологичните и от кражби.

Компанията е вторият кандидат-купувач за активите на "ЧЕЗ България", след като преди това пропадна сделката с "Инерком". Наскоро от чешкото дружество обявиха, че ако и този път инвестицията не бъде одобрена, те ще останат още 5 години у нас.

"ЧЕЗ не са размислили, просто предупреждават, че трети опит няма да има", коментира Асен Христов. По думите му КЗК би трябвало да излезе с положително становище, тъй като "Еврохолд" нямат друг подобен бизнес.

"Очакваме в следващите 20-ина дни да дадат одобрение, тъй като няма никакви основания да се откаже концентрация", допълни той.

Според Христов от полза за България ще бъде български инвеститор да купи "ЧЕЗ България". Той беше категоричен, че не се ползва с политически протекции.

"Има структури и извън България, които се стремят да попречат на тази сделка. Защо смятате, че в цял свят няма хора, които са против националните ни интереси? Въпросът е, дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят. Винаги има личен интерес", каза Христов в отговор на въпрос от кои среди са те. Той припомни, че в последните тричетири месеца срещу тях се водела кампания и имало опити да за дискредитиране на "Еврохолд", но се видяло, че няма никакви свързаности.