Най-голямата верига аптеки в Канада Шопърс драг март (Shoppers Drug Mart) обяви, че ще прибегне към технологията блокчейн, за да проследи произхода на канабиса, който разпространява, съобщи Франс прес. Подобен опит би могъл да се приложи в процъфтяващата индустрия на марихуаната.

Шопърс драг март е обединила усилията си с канадската технологична компания ТрюТрейс (TruTrace), за да "развива и разгръща пилотен проект за блокчейн, който цели да повиши прозрачността, оперативната съвместимост и проследимостта на продуктите на индустрията на медицинския канабис", се посочва в комюнике на компанията.

Технологията блокчейн (или верига от блокове - бел.АФП) стана известна с употребата си при криптовалутите като биткойна. Блокчейнът е децентрализиран регистър, който е достъпен публично и не може да бъде подправен, което позволява да се гарантира надеждността на обмяната на валута, без да се обръща към трета доверена страна.

Тестът ще започне това лято и се очаква блокчейн системата да функционира в канадските аптеки от ноември 2019 година.

Така ще може да се проследи цялото количество терапевтичен канабис, който Шопърс разпространява в Канада в 1300 аптеки.

"Произходът на медицинския канабис трябва да може да бъде проследен и приложението му да бъде понятно за пациентите и правоспособните лекари, които прибягват към него", заяви вицепрезидентът на Шопърс драг март Кен Уайсброд,.

Канабисът за медицинска употреба е законен в Канада от 2001 година, а употребата му за развлекателни цели беше изцяло легализирана през октомври 2018 година.

Около 5,4 милиона канадци са купили канабис след легализирането му през миналия октомври, от които 600 000 са го пробвали за първи път наскоро, според данните на федералната статистическа служба на Канада