Пролетта е времето за разчистване на ненужното. Освобождаваме гардероба, подреждаме шкафовете, събираме излишните вещи от рафтовете и даваме място за новото начало. А какво правим със старите неща? В повечето случаи ги даряваме - на приятели, съседи, познати... или пък печелим от тях, продавайки ги в платформи и страници в социалните мрежи. Но замисляме ли се, че освен да се отървем от ненужното, предавайки го нататък, ние всъщност помагаме изключително много на природата?

С продажбата на около 156 000 продукти в OLX през 2021 г., сме спестили 0.3 млн. m³ вода, 1,4 млн. кг материали, 269 млн. MJ енергия, показва годишния доклад на платформата за миналата година. В него се разглеждат потенциалните ползи за околната среда от закупуването на продукти в няколко ключови продуктови категории като "автомобили и мотоциклети", "електротехника" (мобилни телефони, таблети, лаптопи и телевизори), "мода" и "книги".

По-важно е, че удължаваме живота на продукти, които иначе биха станали част от общия боклук. А ние, искайки нещо ново, често не се усещаме как влизаме в порочния кръг на свръхконсумацията, затрупвайки се с неща, които (нека да си признаем), не винаги са ни нужни. Ето защо от OLX дават 3 важни съвета как да ограничим още повече въглеродния отпечатък без особено много усилия.

Всяко едно решение оказва ефект

Хората, които са използвали продукти втора ръка, са намалили с 34 млн. т. въглеродния диоксид в атмосферата, разказват от OLX. Това се равнява на 204 млн. тона дървета, които трябва да се засадят за една година, за да се постигнат същите спестявания.

А всъщност е лесно да обърнем статистиките в полза на природата. Ако не вярвате, представяме ви следните факти:

  1. Купуването на един мобилен телефон втора употреба спестява средно 52 кг въглеродни емисии, 170 г материали, 1 m³ вода и 795 MJ енергия.
  2. Купуването на един употребяван телевизор ще спести 317 кг емисии въглероден диоксид, 22 кг материали, 5 m³ вода и 4865 MJ енергия.
  3. За автомобилите екологичното въздействие е значително, еквивалентно на спестяване на около 5 тона емисии на въглероден диоксид, 688 кг материали, 55 m³ вода и над 75 хиляди MJ енергия, посочва още докладът.

Сега си представете тези данни, мултиплицирани минимум по 100. Без да влизаме в математически изчисления, можем да кажем, че ефектът ще е значим.

Снимка: OLX

Правилото "Наистина ли ми е нужно"?

Изчерпваме голяма част от световните ресурси, а производството на продукти изразходва много вода, енергия и суровина. Купуването на нови продукти и свръхконсумацията утежнява ситуацията още повече както в глобален мащаб, така и в България. Алтернатива има - трябва да се възползваме максимално от това, което вече имаме.

Упражнението е лесно - следващия път, в който решите да си вземете нещо ново (което вероятно ще генерира боклук), си задайте въпроса "Това наистина ли ми е нужно?" Често резултатът природа-нова вещ е 1:0.

Win-win - когато печелим от неизползваните съкровища в дома и едновременно с това помагаме на природата

Когато осъзнаем, че нашето потребление влияе на природата и можем да го променим в ежедневието, ние сме постигнали две от най-важните стъпки. А когато осъзнаем, че можем да пестим много ресурси, когато предаваме нататък продукти, удължавайки техния живот, ние сме изпълнили и третата важна стъпка.

Това упражнение е също толкова просто, колкото и предходното - следващия път, в който се чудите къде да приберете дадена вещ или дреха, си задайте въпроса "Това ще го ползвам ли още?". Отговорът ще се появи още преди дори да си го представите. И най-вероятно вашата находка ще зарадва някой друг по веригата.

Добрата новина е, че независимо дали искаме да купуваме или продаваме, OLX винаги предлага удобството и гъвкавостта да направим добрия избор - за себе си, но и за природата. За да подобрим още повече статистиките.

Снимка: OLX


Съдържанието е подготвено със съдействието на OLX.