САЩ обвиниха руския гражданин Иляс Сабиров, както и двама жители на България, в нелегален износ на технологии за Русия. Това се посочва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ, предаде ТАСС.

Според министерството 48-годишният Сабиров може да се е сговорил с българите Димитър Димитров (70 г) и Милан Димитров (46), за да изнася в Русия от САЩ продукти, които изискват специална лицензия за износ, и които не могат да се изнасят без специално разрешение. Руснакът отговарял за компаниите "Космос Комплект" и "Совтест Комп", които контролират регистрирана в България фирма, чрез която се извършвали незаконни сделки, според Министерството на правосъдието на САЩ.

По-рано в петък бе съобщено, че САЩ са разширили санкционния си списък срещу Руската федерация, за да включат Иляс Сабиров и две руски компании.

Делото ще се гледа в съда в Остин (Тексас).

Двете обвинения срещу руския и двама български граждани са свързани с нарушаването на два американски закона за контрол на износа, а друго обвинение срещу пране на пари "в схемата за закупуване на схеми с двойна употреба на радиационно устойчиви от САЩ и изпращане на тези компоненти до Русия през България без необходимите лицензи. ".

Министерството на правосъдието също обвинява Милан Димитров, че "е дал неверни показания". "Всяка точка от обвинението предвижда до 20 години във федерален затвор след присъдата", обясни министерството. ФБР разследваше.

В изявлението се казва, че 48-годишният Сабиров "оглавява две руски компании Kosmos Komplekt и Sovtest Comp, а също така контролира MTIG". Д.Димитров и М. Димитров "са работили за Сабиров във фирмите" Космос Комплект "и MTIG". Обвинението също така твърди, че Sovtest Comp е прехвърлил над 1 милион долара на MTIG за контролирани американски компоненти. "На свой ред MTIG, според разследването," е поръчал допълнителни електронни компоненти на стойност над 1,7 милиона долара по указание на Сабиров. износът на който се контролира от държавата. В петък Министерството на търговията на САЩ съобщи, че Cosmos Komplekt, Sovtest Comp, MTIG и свързаните с тях лица Димитър Димитров, Иляс Сабиров, Мариана Гаргова и Милан Димитров са в списъка "въз основа на опити за придобиване и реекспорт на продукти от американски произход за дейности, в противоречие с интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ.