Какво прави компанията на руско-израелски милиардер в ивицата Газа - територия, контролирана от ислямистите от Хамас? Тя превръща въздуха в питейна вода, за да смекчи здравната криза в този палестински анклав, за който ООН прогнозираше, че ще стане непригоден за живот от 2020 година, информира Франс прес.

На покрива на жилищна сграда в Хан Юнус в южната част на Газа дискретно се подготвя "революция", допълва БТА. Мозайка от слънчеви панели захранва огромна докарана от Израел бръмчаща машина, подобна на генератор, която премахва влагата от въздуха, за да я превърне в питейна вода.

Ивицата Газа, която е много малка територия с 2 милиона жители, е изправена пред криза с питейната вода, чиито последствия се отразяват на здравословното състояние на населението. Сред жителите на анклава се наблюдават тревожни равнища на камъни в бъбреците и диария.

В Газа питейната вода от векове се извлича от недрата на земята. През последните десетилетия обаче демографският натиск се отрази и на водоносния хоризонт (подземно водохранилище), който се напълни и с вода от Средиземно море.

Тази солена вода е добра само за пране на дрехи, чистене и душ, отбелязва търговецът от Хан Юнус Гасан Ашур.

За пиене жителите на Газа използват бутилирана вода или водата, която доставят търговците в камиони цистерни. Тя е извлечена от подпочвените води и пречистена.

Всеки ден изпомпваме 80 000 литра вода, филтрираме я и добавяме хлор и други химични продукти, за да стане годна за консумация, обяснява Иса Ал Фара, който в собственик на помпена станция.

Само 3 процента от питейната вода в ивицата Газа отговаря на международните норми, според ООН, която предупреждаваше преди няколко години, че изчерпването на водоносния хоризонт ще направи зоната непригодна за живот от 2020 година.

В момента на дневен ред са решения като създаването на огромен завод за обезсоляване на водата, финансиран от ЕС, както и разполагането на първите три водни генератора на израелската компания Уотърджен (Watergen).

Два от тях са предоставени от тази компания, а третият - от Института за проучвания в областта на околната среда Арава, разположен в кибуц в Южен Израел. Всеки генератор струва 50 000 евро.

Един от генераторите е инсталиран в кметството в Хан Юнис: този огромен метален куб улавя влагата във въздуха, кондензира я чрез процес на затопляне и след това я филтрира, за да я направи питейна.

Тази машина произвежда около 5000 литра питейна вода дневно, когато равнището на влажност във въздуха надвишава 65 процента и 6000 литра, ако е над 90 процента, обяснява пред АФП Фати Шейх Халил, електроинженер и представител на неправителствената организация Дамур (Damour), която управлява генератора.

На около 80 километра на север от Хан Юнис в металните кули, където са концентрирани най-високотехнологичните израелски компании, се намират и офисите на Уотърджен. Компанията има много награди за генераторите на вода.

Компанията се оглавява от Михаил Мирилашвили, руско-израелски милиардер от грузински произход, който е бил няколко години в затвор в Русия за предполагаемо отвличане на похитителите на баща му - богат бизнесмен, похитен преди време от грузински гангстери.

Процесът срещу него не е проведен според нормите за безпристрастност, отсъди Европейският съд и той беше освободен през 2009 година.

Бизнесменът, който живее в Израел, е придобил преди пет години стартъпа Уотърджен, който изнася генераторите за вода в близо 80 страни.