259 842 лв. в подкрепа на 23 значими здравни, социални, културни и еко каузи събра единадесетото издание на дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш". С това благотворителната инициатива е помогнала с над 3.2 млн. лв. на общо 280 проекта от 2009 г. досега. Дарения за каузите, включени в последното издание на кампанията, могат да бъдат правени до септември 2020 г. на платформата izberi.rbb.bg.

"Част от мисията на Райфайзенбанк е да действаме социално отговорно като подпомагаме дългосрочното благосъстояние на хората и на обществото като цяло. "Избери, за да помогнеш" е нашият положителен принос към редица актуални и важни теми. Благодарение на удобната и прозрачна дарителска платформа, нашите служители и широката общественост за 11-а поредна година направиха много истории по-добри и дадоха пример за съпричастност", каза Оливер Рьогл, председател на УС на Райфайзенбанк (България).

Най-много средства в единадесетото издание на дарителската кампания събраха инициативата на президентството Българската Коледа (38 870 лв.) и проектите в сфера здравеопазване - на детското отделение по урология на "Пирогов" (34 606 лв.) и на Национална кардиологична болница (25 092 лв.). Най-подкрепените социални проекти са "Домашни грижи за възрастни и болни хора" на Каритас България (19 690 лв.) и "Нови възможности за деца с трудности в развитието" на Фондация За нашите деца (15 203 лв.). В сфера Култура и образование най-много средства събраха "Образование за равен старт" на Фондация "Х. Степич - благотворителност за ЦИЕ" (6 473 лв.), Сдружение на олимпийските отбори по природни науки - 3 787 лв. за подготовка на националните ученически отбор по астрономия и астрофизика, както и Националния етнографски музей - 3 699 лв. за опазване на локалното културно наследство. Сред проектите, свързани с природата и опазването на околната среда, най-много дарители предпочетоха каузите на Сдружение Биоград София за изследване на пчелите в градска среда (7 169 лв.) и на Природен парк Витоша - със събраните 6 251 лв. ще бъде водена борба срещу вредителя корояд, който нанася щети по витошките гори.

Дарителската платформа izberi.rbb.bg остава активна, като на нея освен дарения за избрана кауза, широката общественост ще може да се запознае с реализираните проекти и с отчетите на организациите за изразходваните средства.