Четирима министри от левоцентристкото правителство на Италия подписаха указ за учредяване на нова национална авиокомпания на фона на очакваното спасяване от държавата на губещата Алиталия (Alitalia) с 3 милиарда евро, предаде ДПА.

"Учредяването наново представлява първата стъпка към създаването на висококачествена транспортна компания, която да е конкурентна на международния пазар", се посочва в изявление на италианското финансово министерство от снощи.

Това бе "крайъгълният камък за съживяването на италианския въздушен трафик", се допълва в съобщението.

За последно Алиталия бе на печалба през 2002 година, а от май 2017 година е под административно управление, контролирано от държавата.

Вчера са били посочени и ключови мениджъри за новата авиокомпания. Те имат срок от 30 дни да изготвят нов бизнес план, който трябва да бъде одобрен от Европейската комисия, отговаряща за политиката за държавните помощи в ЕС.

Италианският министър на транспорта Паола Де Микели заяви, че планът ще бъде с петгодишна перспектива и ще има за цел да бъде избегнато значително свиване на дейността, без закриване на работни места и с флотилия от над 100 самолета в сравнение със 113 в момента.

Де Микели спомена във Фейсбук името "ИТАлиана" ("ITAliana") за новия превозвач, докато медиите залагат на "Алиталия Ита" ("Alitalia Ita").

Правителството уточни, че авиокомпанията с преобладаващо държавно участие ще бъде само временно явление.