Испанската полиция задържа американския и британски бизнесмен, пионерът в интернет сигурността и основател на компанията за антивирусен софтуер "Макафи" (McAfee) Джон Макафи, който е обвинен в САЩ за измама, съобщиха световните агенции, като се позоваха на полицейски източници.

Макафи е бил задържан в събота преди да се качи на самолет за Истанбул с британски паспорт, уточни източник на Ройтерс. Бизнесменът ще бъде прехвърлен в Мадрид, където ще има процес за екстрадирането му.

В понеделник федералната прокуратура в американския щат Тенеси разпространи съобщение, в което се посочва, че американските власти обвиняват Макафи, че не е плащал данъци. Властите са подготвили обвинението срещу него още през юни, но то било публикувано сега.

Преди това Федералната комисията по ценните книжа и фондовите борси съобщи, че е повдигнала граждански иск срещу Макафи за това, че е спечелил 23,1 милиона долара, които не са обявени, от неверни и подвеждащи препоръки за криптовалути. Твърди се, че той е спечелил милиони от реклама на криптовалути, както и от консултантска дейност и публични речи, а също и от продажбата на правата за документален филм за живота си.

В изявление на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че Джон Макафи е укрил данъчни задължения, получавайки доходите си по сметки, водени на имена на други.

През периода 2014-2018 година Макафи не е предоставил данъчни декларации, въпреки че е получил значителни средства от посочените източници, се посочва в съобщение на прокуратурата, цитирано от ТАСС.

Обвинен е също така в укриване на активи, включително яхта и недвижими имоти, от името на други.

През 1987 година бизнесменът основава компанията Макафи, която е голям разработчик на антивирусни програми. През 2011 година компанията е придобита от корпорацията Интел (Intel).