Фондът за дялови инвестиции Innovation Capital стартира дългоочакваната си акселераторска програма - XLRadar със среща с първите компании, които кандидатстват за финансиране в началния етап на развитието си.

Събитието в София даде началото на национално състезание за стартиращи компании, а в следващата седмица роуд шоуто ще обхване Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Срещата в София привлече интереса на голям брой стартъпи, които представиха идеите си пред екипа на Innovation Capital (Иновейшън Кепитъл).

Снимка: Innovation Capital

Предприемачи от различни сфери се конкурират за инвестиция от 25 000 евро, менторски съвети от експертите на Фонда, подкрепа и контакти на международни пазари с цел изграждане на устойчив бизнес. Най-добре представилите се 5 стартъпа - по един от всеки град, ще получат възможност да презентират проектите си на финалите, а победителят ще вземе награда от 25,000 евро инвестиция и достъп до програмата XLRadar.

Снимка: Innovation Capital

Компанията, която впечатли екипа на Innovation Capital и спечели в София, е "Пукльовците" (The Poppals) с техните дигитални образователни игри, базирани на учебния материал по български език и математика от 1-ви до 4-ти клас. Заедно с героите в играта децата решават различни екологични проблеми като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите.

Снимка: Innovation Capital

Кандидатите в София представиха още проекти за софтуер, който редуцира опашките от пациенти в клиниките, платформа за учене на чужд език, гейминг компания, персонализирани подаръчни книги и други. Екипът на Innovation Capital разясни условията, при които компаниите ще станат част от XLRadar - интензивна практическа тримесечна програма, която тества способността на компаниите да се утвърдят като устойчив бизнес.

Снимка: Innovation Capital

Фондът ще следи напредъка на всяка компания и ще предлага наставничество, съвет и други услуги, свързани с предизвикателствата на прохождащия бизнес. До момента за финансиране от Фонда са кандидатствали над 400 компании в начален етап от развитието си.

"Търсим проекти на хора, които знаят какво правят и очакваме да работим с подготвени и мотивирани основатели. На входа на програмата XLRadar филтрираните кандидати получават 25 000 евро, а ако изпълнят KPI параметрите си, има възможност за инвестиция от още 25 000 евро", обясни управляващият партньор в Innovation Capital Ангел Ангелов.

"Искаме да видим, че хората са отдадени на това, което правят и искат да успеят.

Innovation Capital e фонд за рисков капитал в размер на 15,6 милиона евро с мандат да осигурява достъп до дялово и квази-дялово финансиране на стартъпи за над 200 компании. Основният брой инвестиции, които ще правим в компании е до 50 000 евро, 75% от финансирането е във фаза акселерация и пре-сийд инвестиция", допълни и инвестиционният мениджър на екипа Явор Гочев.

Най-добрите проекти по време на националното състезание ще бъдат поканени на предприемачески лагери, на които екипът на Фонда, ментори и експерти ще помагат на стартъпите да усъвършенстват своите бизнес модели. Кандидатстването е отворено за предприемачи от цялата страна.