Шведско-британската фармацевтична група "АстраЗенека" е удвоила през първото тримесечие чистата си печалба на годишна основа, предадоха Ройтерс и Франс прес. През този период продажбите на нейните ваксини срещу Covid-19 са достигнали 275 милиона долара.

Лабораторията за първи път обявява данни за продажбите на ваксината си.

За първите три месеца на годината чистата й печалба е 1,56 милиарда долара, се казва в комюнике. Групата се е възползвала от скок на продажбите на нови медикаменти, по-специално в онкологията - една от ключовите й сфери.

"АстраЗенека" очаква по-големи продажби през втората половина на годината.

"Приходите на "АстраЗенека" от ваксината през първото тримесечие възлизат на 275 милиона долара. Нетната печалба на компанията от ваксината обаче отбелязва отрицателен ръст през това тримесечие. Резултатите на тримесечие ще варират и ние продължаваме да бъдем ангажирани да доставяме ваксината без печалба, през периода на пандемията", уточниха от "АстраЗенека" пред Dir.bg.

Преди седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че получилите първа доза на ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" трябва да получат и втора доза, въпреки риска от редки случаи на кръвни съсиреци, които се свързват с нея, предаде Асошиейтед прес.

В новите си насоки европейският регулатор каза, че ваксинираните с "АстраЗенека" трябва да получат втора доза четири до 12 седмици след първата, и че ползите от ваксината превишават рисковете от нея.