Американската компания Walt Disney сложи край на едно от най-известните имена в развлекателната индустрия - 20th Century Fox, съобщава BBC.

Това стана факт, след като Disney ребрандира едно от телевизионните си студиа на 20th Television. През януари беше сменено и името на компанията 20th Century Fox на 20th Century Studios.

През миналата година Disney приключи сделка за 71.3 млрд. долара, за да купи по-голямата част от медийните активи на компанията на Рупърт Мърдок Fox. Disney преименува и другите си телевизионни студиа, включително ABC Studios и ABC Signature Studios станаха ABC Signature, докато Fox 21 Television Studios ще стане Touchstone Television.

"Нашите нови имена и лога бележат нов ден за ABC Signature, 20th Television и Touchstone Television, като проявяваме уважение към богатата им история и творческата сила на компанията Walt Disney", казва в изявление Крейг Хунегс, президент на телевизионните студия на Disney.

20th Century Fox, чиято история може да бъде проследена до далечната 1949 г., е създала едни от най-известните заглавия в телевизията, включително оригиналните сериали за Батман, M * A * S * H и The Simpsons. Сега тя ще носи името 20th Century Studio. От компанията обявиха, че ще запазят оригиналните запазени знаци на компанията, защото са исторически символ в киното.

Disney вече е доминираща сила на пазара на американските новини като собственик на мрежата ABC. Компанията също така влезе и в конкуренция с Netflix със собствена стрийминг услуга Disney +.

Филмовото студио 20th Century Fox е известно с производството на едни от най-големите филми за всички времена, включително "Аватар" и "Титаник".

20th Century Fox е създадено през 1935 г., когато Twentieth Century Pictures и Fox Films се сливат.

Историята на създаването на филми от страна на Disney датира от 1937 г. със "Снежанка и седемте джуджета" и сега включва Lucasfilm, която прави "Междузвездни войни", и Marvel Studios.