Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) посочиха в позицията изпратена до медиите, че ако бъде одобрена идеята на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова - работното време на ресторантите в хотелите за Нова година да бъде удължено до 00.30 часа, то тя ще бъде дискриминационна към останалата част от бизнеса.

"В същото време заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм", се казва в позицията.

Според БАЗ и СЗБ подобно решение би било дискриминационно. Като добавят, че вече е късно да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за Нова година, защото от днешна дата до 31 декември, заведенията няма как да се подготвят и да съберат резервации.

На другия полюс се оказа туристическия сектор, който одобри идеята. В обща позиция до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова Националният Борд по туризъм, Българската туристическа камара и Българският туристически съюз заявиха, че целесъобразно удължаването на времето за работа в местата за настаняване и хранене до 00:30 ч. на 1 януари 2021 г.

Те също така декларират готовността си да продължат стриктно да спазват действащите противоепидемични мерки за преодоляване на кризисната ситуация от пандемията COVID-19.

Общата позиция е подписана от председателя на УС на НБТ Красимир Гергов, председателят на УС на БТК Георги Николов и изпълнителният секретар на БТС Доц. Румен Драганов.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация също подкрепи предложението на Марияна Николова с аргумента, че от началото на епидемията през март няма нито един хотел, който да се е превърнал в ядро на зараза, няма разболели се в местата за настаняване, а спазваните мерки там са най-строги.

"Удължаването на работното време с два часа и половина няма да застраши здравето на гостите на хотелите, като в същото време ще запази психичното здраве на клиенти, персонал и инвеститори. Чрез промяната ще се намали и рискът от "тайни" партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките", посочват още от БХРА.

Правейки предложението си, Марияна Николова подчерта, че капацитетът на гости в ресторантите ще се запази 50%, за да не се допуска струпване на хора. Няма да се допускат и програми, но, според нея, ще е по-хигиенично хората да останат в ресторанта, а не да се носи храна по стаите.