Най-големият мрежов оператор в Япония Ен Ти Ти Докомо (NTT Docomo) спря да приема предварителни поръчки за новия модел смартфони на китайския гигант Хуавей (Huawei), който трябваше да започне да се продава в Япония през лятото на тази година, информира ТАСС.

Функцията за предварителни поръчки на Пи30 Про (P30 Pro) от днес вече не е налична на сайта на Ен Ти Ти Докомо.

По-рано днес Софтбанк (Softbank) и Кей Ди Ди Ай (KDDI), вторият и третият по големина телекомуникационни оператори в страната, обявиха, че отлагат вече планираното начало на продажбите на нови модели на Хуавей.

Според местни анализатори решението е свързано с ограниченията, наложени от правителството на САЩ, които на практика забраняват на американски компании да доставят компоненти за нуждите на Хуавей. Заради тези ограничения Гугъл спря контактите си с китайската компания, включително доставките на софтуер. По този начин Хуавей загуби достъп до ъпдейтите за операционната система Андроид (Android), с която работят всичките му телефони. Освен това китайският концерн вече няма да може да инсталира програми, разработени от Гугъл, като магазина за приложения Гугъл плей (Google Play) и електронната поща Джимейл (Gmail) на бъдещите си модели мобилни устройства.